7.4.11

Perla renesance přivítá vědce věnující se české popkultuře

Do Moravské Třebové se na konci května sjedou společenští vědci věnující se populární kultuře v českém kontextu. Unikátní konference otevře některé otázky, které by česká společnost viděla nejraději zametené hluboko pod kobercem.



Konference „Populární kultura a česká identita“ je vyvrcholením Roku Transformace vyhlášeného Centrem pro studium populární kultury na akademický rok 2010/2011. V jeho rámci toto občanské sdružení připravilo dva komponované večery (14. 12. v Plzni a 23. 2. v Hradci Králové), sérii komentovaných filmových promítání v Praze (každou třetí středu v měsíci), alternativní prohlídku města Brna, workshop „Regionální identita a populární kultura (příklady Moravy a Saska)“, podílelo se na přípravě specializační přednášky Každodennost a populární kultura v Československu 1948-1992 na Ústavu českých dějin Filozofické fakulty Univerzity Karlovy v Praze a konečně na 27. a 28. května 2011 připravuje v Moravské Třebové konferenci „Populární kultura a česká identita“. Na tu se přihlásilo přes třicet zájemců z řad jak studentů, doktorandů a dalších vědeckých pracovníků řady českých a několika zahraničních pracovišť.



V rámci prvního panelu „Identity a obecné teorie“ bude řeč o diskontinuitách „Malého českého člověka“ před a po roce 1989, o českém antisemitismu, vztahu lidové a populární kultury nebo identity a televizního vysílání.

Druhý panel „Paměť a populární kultura“ se zaměří jak na žánry, tak i na memy paměti a dále na místo hradu Střekov a Husovy Kostnice v českém nacionalistickém diskurzu.

Ve třetím a čtvrtém panelu bude řeč o subkulturách, zejména o jejich situaci během postsocialismu. Konkrétně se zaměříme na punk, freetekno, skinheads a hip-hop. Stranou ale nezůstanou ani etnické subkultury a démonizace subkultur v médiích.



První konferenční den uzavře panel „Počátky populární kultury“, během něhož si účastníci vyslechnou referáty o šestákovém tisku konce 19. století, meziválečné propagandě, lidovém románu a zlidovělé pověsti z Moravské Třebové.

Večerní program bude pestrý a do velké míry se bude krýt s muzejní nocí, která v den konání konference bude v Moravské Třebové probíhat.



Šestý panel „Populární kultura za socialismu“ se bude sestávat z přednášek o deníku Večerní Praha, domácím umění, undergroundu, genderových aspektech filmů Věry Chytilové a o filmu Vesničko má středisková.



Sedmý panel „Populární kultura za socialismu a postsocialismu“ bude pokračovat referáty o televizních strategiích, genderu během perestrojky, kontinuitách a diskontinuitách v populární hudbě a studentských majálesech.

Poslední konferenční blok „Populární kultura v současnosti“ přinese prezentace o české sci-fi, alternativní spiritualitě, unisexových časopisech a fenoménu ostalgie.

Na poslední přednášku přímo naváže představení výsledků workshopu „Regionální identita a populární kultura (příklady Moravy a Saska)“, který proběhne vzhledem k účasti německých kolegů v angličtině.

Konfereční výzva
Předběžný program a abstrakty přihlášených účastníků
Praktické informace pro přednášející a účastníky konference

No comments:

Post a Comment