18.9.10

CSPK po výjezdním zasedání odhaluje cíle Roku transformace

V předposledním týdnu tropického léta roku 2010 se konal již tradiční výjezd pracovní skupiny Centra pro studium populární kultury. Jako místo pobytu bylo tentokráte vybráno jedno z center Českého ráje, městečko na pomezí Královéhradeckého a Libereckého kraje, Lomnice nad Popelkou. Vedle zachování tradice střídání místa pobytu se udržel i vysoký standard vzájemné, jakož i společenské kritiky. Účastníci obviňovali masy, jakož i sebe navzájem z podpory policejního státu, ovlivňování podivnými kamarády nebo bojovali proti žurnalistické demagogii, která mytizuje výkonnost jihoevropských ekonomik na úkor mizerně kulturně představovaných pracovitých Čechů. Z chaosu těchto a podobně vysoce hodnotných diskusí nicméně vyvstal jako fénix z popela ucelený program sezóny 2010–2011.

Za pěstování retro popkulturní zábavy - opékání buřtů na ohni - a popíjení dnes velice populárních „europiv“ i regionálních speciálů se došlo ke konkretizování několika hlavních bodů, které byly schváleny na tradiční valné hromadě . Jeho vrcholem bude konference na téma populární kultura a česká (i moravská) identita, jež se bude konat ke konci letního semestru na česko-moravském pomezí, v mystickém městečku Moravská Třebová. Jejím smyslem bude položit základ k debatě o dekadentních tendencích soudobé společnosti, s inspirací podobným počinem v sousedním Rakousku. Tamější avantgarda totiž využila na přelomu 20. a 21. století formuli antivlastenectví, kterou se jako katarzní formy svébytné společenské kritiky chtěla vyrovnávat s traumaty a tabu tížícími podvědomí rakouské společnosti. Značnou důležitost projektu bude symbolicky garantovat sám prezident sdružení!

Dále byl po debatě určen koordinátor k pravidelným kratším akcím, které by formou kombinovaného večera promítání a diskuse na téma Transformace, měly přiblížit profilující téma tohoto roku. Akci, kdy každý člen rady vybere co měsíc školního roku vhodný ilustrativní film a s komentářem jej představí publiku, povede významný člen rady, Marek Škorvaga. Tradiční expanzi do regionů, tentokráte Plzně a Hradce Králové, bude koordinovat Tomáš Kavka. Nad metodologií a vysokou teoretickou úrovní veškerého programu bude po celý rok bdít koordinátor výzkumu Jakub Machek.

V průběhu roku byste se měli dočkat i zkvalitnění webu, stejně jako i nových výsledků výzkumů CSPK. Zatímco loni bylo téma široce rozptýleno, do roku výročí Kuponové privatizace, půjdeme jednotně ve znamení Transformace. Jestliže nás rokem 2009/10 prováděli čeští antiromští weboví xenofobové, moravští nacionalisté nebo dětské královny československé popmusic, letos by nás měl vzdělávat Viktor Kožený, vdovec Sepp Ulricha Seidla nebo Jarda Hypochondr se svou Šenkýřkou!

No comments:

Post a Comment