25.9.10

CSPK podpoří studentskou konferenci Manipulace obrazem

Studentská konference katedry Elektronické kultury a sémiotiky na FHS UK

NÁZEV: Manipulace obrazem: důsledky možnosti manipulace digitálním obrazem

DATUM, ČAS a MÍSTO KONÁNÍ: Sobota 6. listopadu 2010; začátek ve 12.30, oficiální zahájení ve 13.00 hodin; přednáškový sál Fakulty humanitních studií v Jinonicích



TÉMA: V současné kultuře získala vizuální komunikace klíčový a stále se zvyšující význam. Její dominance přináší mnohé změny. V posledních dekádách se zásadním způsobem proměnila podstata obrazu. Ten přestává mít hmotný základ a stává se digitálním. S touto proměnou se však zároveň objevují i nové možnosti, jak obrazem manipulovat, ať již akt manipulace chápeme v pozitivním či negativním smyslu slova.
• Jaké pozitivní či naopak negativní vlivy může mít a má manipulace obrazem na současnou společnost? Jak se společnost s jejími důsledky (ne)vyrovnává?
• Jak se proměnila vizuální reprezentace v éře digitálního obrazu? Jaký vliv má manipulace obrazem na politickou sféru?
• Jaké má manipulace obrazem důsledky pro vnímání tělesnosti?
• Lze na základě manipulativního výběru znaků vytvářet novou realitu/nové reality? Co je ještě „znakem“ aneb význam manipulace obrazem pro sémiotiku?
• Je fotografie stále důvěryhodná? Můžeme alespoň zčásti věřit tomu, co vidíme na obrazech?
• Co přináší manipulace digitálním obrazem pro umění? Představuje nové možnosti či rozmělnění v podobě reklamních obrazů?

OBORY: Konference „Manipulace obrazem“ si klade za cíl být interdisciplinární projektem zahrnujícím pohledy z akademické, umělecké i praktické mediální oblasti. Vítáni jsou proto odborníci z širokého spektra oborů:
- sémiotika
- estetika
- filosofie
- teorie umění i jeho praxe
- grafika a design
- politologie a sociologie
- studia populární kultury

STRUKTURA: Jednodenní konference bude probíhat ve formě 3 dvouhodinových přednáškových bloků. V každém bloku skupina 3 až 4 pozvaných odborníků přednese své příspěvky, každý v délce 15 - 20 minut. Zbylá část bloku bude věnována společné panelové diskusi s přednášejícími v délce 30 – 45 minut. Oficiální část přednáškových bloků pokryje dobu od 13.00 do 19.00 hodin. Následovat bude neoficiální ukončení akce s občerstvením v prostorách jinonické fakultní budovy od 19.00 do 21.00 hodin.

No comments:

Post a Comment