14.11.10

Populární kultura a česká identita

Milí přátelé,vážené kolegyně, vážení kolegové,

občanské sdružení Centrum pro studium populární kultury připravuje ve spolupráci s Ústavem hospodářských a sociálních dějin a Seminářem obecných a komparativních dějin Ústavu světových dějin Filozofické fakulty Univerzity Karlovy na 27.-28. května 2011 konferenci na téma

Populární kultura a česká identita

Populární kultura, chápána jako široce sdílené významy, názory a praktiky, vzniká jako hybridní produkt, tvořený na jedné straně sociálními a kulturními potřebami obyčejných lidí na svou zábavu a uvolnění a na druhé straně snahou producentů popkulturních statků oslovit co nejširší obecenstvo a ovládnout trh. Studium populární kultury, vycházející z již po desetiletí světově etablované disciplíny cultural studies, se přitom na akademických pracovištích v České republice začíná nesoustavně prosazovat až poslední dobou. Účelem plánované konference je navázat potřebný kontakt mezi jednotlivými badateli a pracovišti zabývajícími se výzkumem populární kultury.

Konference představí fenomén populární kultury a možnosti jeho využití při studiu procesů formování české identity a její kontextualizace v rozmanitých společensko-ekonomických situacích, které se ve 20. století vystřídaly v českém prostoru. Naše vědecké setkání si však klade za cíl podnítit především diskuzi o využitelnosti konceptů cultural studies na socialistickou a postsocialistickou společnost.
Uvítáme příspěvky zaměřené na perspektivy dalšího výzkumu i na specifická témata, která se v rámci populární kultury v českém prostoru nabízejí. Výsledkem našeho setkání bude navázání užší spolupráce, výměna pohledů a přístupů ke studiu tématiky populární kultury a společné hledání možností dalšího rozvoje cultural studies v ČR.

Konference je otevřená nejrůznějším odborným pohledům na fenomén populární kultury, pozornost však věnujeme následujícím tématům:
- etnocentrické a xenofobní postoje v české společnosti,
- podoby českého ateismu, agnosticismu, volnomyšlenkářství a konformismu,
- socialismus po česku – hierarchizace a rovnostářství,
- místa paměti moderního českého národa,
- české snění – sémantika českých utopií a tužeb,
- (post)socialistická každodennost – kontinuity a diskontinuity,
- subkultury v českém prostoru,
- regionální identity v populární kultuře.

Pro bližší informaci o metodologickém zaměření konference uvádíme základní díla inspirující náš pohled na studium populární kultury a české identity:
Petr A. Bílek, Blanka Činátlová, Tesilová kavalérie, Praha, Pistorius & Olšanská, 2010.
Paulina Bren, The Greengrocer and his TV: The Culture of Communism after the 1968 Prague Spring, Cornell University Press, 2010.
John Fiske, Understanding Popular Culture, Boston, Unwin Hyman, 1989.
Ladislav Holý, Malý český člověk a skvělý český národ, Praha, Sociologické nakladatelství, 2001.
Vladimír Macura, Šťastný věk, Praha, Academia, 2008.
Françoise Mayer, Češi a jejich komunismus, Praha, Argo 2009.

Konference se koná v Moravské Třebové, nacházející se ve strategicky vhodném prostoru mezi Prahou, Olomoucí a Brnem. Moravská Třebová je také díky své poloze na zemských hranicích Čech a Moravy, na okraji svébytné etnografické oblasti Malá Haná a svou minulostí německého jazykového ostrůvku symbolickým a inspirativním místem.


Zdroj: http://www.virtualczech.cz/vr/moravskatrebova/1/planeta.jpg

Délka příspěvků je stanovena na 20 minut. V průběhu konference bude pro účastníky zajištěno drobné občerstvení a kulturní program. Cestovní a další náklady si hradí účastníci nebo jejich pracoviště. Účastnický poplatek je stanoven na 150 Kč, pro doktorské studenty a důchodce 50 Kč, pro magisterské a bakalářské studenty je účast zdarma.

Tímto dopisem Vás chceme srdečně pozvat k účasti. Přihlášky na konferenci (název příspěvku, abstrakt o rozsahu 300 slov, stručný akademický životopis) zašlete emailem na adresu cspk@centrum.cz. Všechny návrhy příspěvků budou podrobeny recenznímu řízení.

Vaše přihlášky očekáváme nejpozději do 28. února 2011. Do měsíce po tomto datu sestavíme program konference a rozešleme jej účastníkům.

---------------------------------------------------------------------------
Centrum pro studium populární kultury je nevýdělečnou, nestátní, neziskovou organizací, jejímž cílem je šířit povědomí o populární kultuře jako každodenní kultuře širokých vrstev a přispívat tak k poznání společnosti a její sebereflexi. Svých cílů chce v českém akademickém prostředí dosáhnout širším etablováním přístupů oboru kulturních studií (Cultural studies). Dále organizace vyvíjí kulturní a vzdělávací činnost.

Webová stránka: http://cspk.eu

Garanti konference:
Dipl. Ing. Jakob Hurrle, Multikulturní centrum Praha
Mgr. Filip Pospíšil, Ph.D., A2 časopis kultury a oddechu
Mgr. Jana Nosková Ph.D., Etnologický ústav AV ČR, v.v.i., pracoviště Brno
PhDr. Michal Pullmann, Ph.D., Ústav hospodářských a sociálních dějin FF UK Praha
Mgr. Martin Škabraha, Ph.D., Katedra filozofie, FF OU Ostrava
PhDr. Ondřej Slačálek, Ústav politologie, FF UK Praha
Mgr. Karel Šima, Ph.D, Katedra antropologických a historických věd, ZČU Plzeň

Za realizační tým konference, členové Centra pro studium populární kultury:
Mgr. Ondřej Daniel
Mgr. Tomáš Kavka
Mgr. Jakub Machek

Konferenční výzva ve formátu PDF

No comments:

Post a Comment