9.8.11

V Tachově už vědí, co je pornofolk a populární kultura!



Hudební festival Zvuky léta, který prvním ročníkem připravilo pro město Tachov tamější občanské sdružení První pěší, pomohlo svou troškou zpříjemnit i blaholibé sdružení CSPK. Opepřit program se pokusilo jednak představením svých projektů, tak i tématickým kvízem vztahujícím se k Tachovu a populární kultuře obecně.



Svoje zázemí na festivalu si organizace vybudovala před stanem čajovny, kde potěšila návštěvníky jednak svými informačními letáky, tak především regionálně laděným popkulturním kvízem, který ocenili i s cenami za jeho úspěšné vyplnění jak místní tak i přespolní. Členy sdružení, kteří se točili kolem infostánku a starali se i o rozdávání cen, trochu překvapilo, že ne všichni z účastníků věděli, jak se dostat z Tachova k nejbližšímu McDonaldu nebo třeba, jaký je právě ten správný díl ze seriálu Třicet případů Majora Zemana, který se zabývá normalizační narkomafií. Ač to z pohledu většiny členské základny vypadá, že jde o věc téměř samozřejmou, ukazuje se, že osvěty není nikdy dost a činnost sdružení má opravdu svůj zásadní smysl. Kvíz tedy potvrdil určitou disproporci vnímání motivů populární kultury u jednotlivých generací, tak samozřejmě i disproporci regionální, se kterou se ovšem při jeho přípravě počítalo.



V rámci prezentace činnosti CSPK zazněla v čajovém stanu přednáška na téma polského života Jožina z Bažin. Při ní se mohli přítomní pokochat i tématickými postery projektů CSPK, které nakonec v čajovně visely i dlouho po ukončení celého programu.



Co se týče celkové náplně festivalu, Centrum ocenilo, že mohlo svůj program přednést nedaleko vystoupení takových hvězd jako je pražská skupina La Pneumatiq, která navrací styl d ´n ´ b zpět do středu hudebního zájmu anebo již docela těžce podnapilého znojemského barda Záviše, kterého nakonec museli z podia odnést. Celé festivalové milieu tak mělo během jednoho pátečního letního večera poznat, co je populární kultura a zároveň i praxi tvůrců jejich specifických subkulturních žánrů, kteří se ve svých písních vůči jejím většinovým projevům poměrně ostře vyhrazují.



Festival Zvuky léta byl součástí projektu Historických slavností města Tachov, tentokráte zaměřených na oslavu 150. let od založení nedaleké jízdárny Světce, kterých se v sobotu členská základna CSPK také na hlavním tachovském náměstí Republiky zúčastnila. Zde nechyběly tzv. tradiční pokrmy ani další lákadla konzumu jako zmrzlina nebo česko-německo-turecký döner kebap. Těsně před svým odjezdem ze západních Čech si ještě CSPK vyslechlo koncert západočeské dechovky a rokycanských Kale, přičemž se zaujetím pozorovala i dění v publiku. Celý tachovský výjezd lze nakonec zhodnotit, že vedle pobavení publika značně přispěl i k dalším podnětům pro pokračující výzkum domácí popkultury!


No comments:

Post a Comment