21.7.11

Odraz české národní identity v jednotlivých odvětvích kulturních a kreativních průmyslů v ČR

Institut umění – Divadelní ústav vyhlašuje v souvislosti s plánovanou konferencí o odrazu české národní identity v jednotlivých odvětvích kulturních a kreativních průmyslů v ČR výzvu k podávání esejů.



Autor by měl ve své eseji vystihnout specifický jev týkající se české národní identity a způsob, jakým se tento jev odráží ve vybraných odvětvích kulturních a kreativních průmyslů v ČR. Jaký má například vliv na export českých kreativních průmyslů, přispívá-li nějakým způsobem k image České republiky či regionu ČR v zahraničí, je-li příčinou unikátnosti konkrétního produktu či služby českých kreativních průmyslů a další. Jedná se o velmi široké pole záběru. Vážným zájemcům proto doporučujeme nás předem kontaktovat a konzultovat s námi téma eseje na adrese martin.cikanek@institutumeni.cz.

Přednostně máme zájem o témata týkající se těchto odvětví:
· móda
· design (produktový, interiérový, grafický a další)
· kulturní dědictví (památky)
· rozhlas
· televize
· videohry
· výtvarné umění

Národní identita je pro tento účel definována jednak jako způsob, jakým Češi vnímají sami sebe, či jako pohled na Čechy zvenčí. Přednostně nám jde o taková vnímání v současnosti. Nevylučujeme však ani témata zachycující vnímání identity v nedávné minulosti a to zejména, pokud mají stále významný vliv či významné dopady na současné české kreativní průmysly. Kulturní a kreativní průmysly jsou obory lidské činnosti, které prostřednictvím kreativity a jejího vytěžování generují bohatství a všeobecný blahobyt. Konkrétně se jedná o odvětví jako například reklama, design, architektura, filmový průmysl, hudební průmysl, literatura, performing arts a další. Více informací ke kreativním průmyslům viz například: Martin Cikánek: Kreativní průmysly – příležitost pro novou ekonomiku (2009).



Abstrakty v rozsahu 1 NS zasílejte do 29. července 2011 na e-mailovou adresu roman.martinec@institutumeni.cz, do předmětu e-mailu napiště “Identita eseje.” Autoři vybraných abstraktů budou poté vyzváni, aby napsali celý esej. Tato výzva je vyhlašována v rámci výzkumného projektu Mapování kulturních a kreativních průmyslů v ČR (NAKI DF11P010VV31). Eseje jsou honorované.

www.idu.cz

No comments:

Post a Comment